NGM: a szakképzési rendszer átalakítása a minőségi oktatást szolgálja

A szakképzési rendszer átalakítása a minőségi oktatást szolgálja – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

 

A tárca közleményében arra reagált, hogy csütörtökön közoktatási szakmai szervezetek és pedagógus szakszervezetek közös állásfoglalásban hívták fel a figyelmet “a szakképzésben jelentkező súlyos problémákra”.

 

Tíz szervezet az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szakképzésben az oktatás alapvető feltételei is hiányoznak: nem biztosított a megfelelő számú, megfelelő minőségű gyakorlati képzőhely. A szakmát választó diákok olyan iskolákba kerülnek be, ahol az elmúlt öt évben a műhelyekben és laboratóriumokban nem volt új beszerzés, és a meglévő berendezések javítására és felújítására sem jutott elegendő pénz.

 

Az NGM közleményében azt írta: a szakképzés “zsákutca” jellegének megszüntetéséért a 2016/2017-es tanévtől módosul a szakképző intézmények képzési szerkezete, a szakközépiskolák szakgimnáziummá, míg a szakiskolák szakközépiskolává alakulnak.

 

A tárca szerint a tíz szervezet állásfoglalása “helyesbítésre szorul”, többi között azért, mert az aláírók között olyan szakmai szervezetek is vannak, amelyek nem a szakképzésben dolgozó pedagógusokat képviselik, így “nincsenek tisztában a területet érintő kérdésekkel”.

 

Kiemelték: a képzés szerkezetének átalakításával lehetővé válik, hogy mind a szakgimnáziumi, mind a szakközépiskolai képzés érettségit és szakmai végzettséget is nyújtson. Így a szakgimnáziumban az érettségi mellett két szakképesítést lehet megszerezni, míg a szakközépiskolában a szakmai tanulmányok végeztével csak az érettségire készítik fel a tanulókat.

 

Kitértek arra is: a tavaly július elsején létrehozott szakképzési centrumok a szakmai önállóságuk mellett gazdálkodási önállóságot, a szervezeti egységként működő iskoláik pedig részleges gazdálkodási önállóságot kaptak. A szakképzésen belül a gyakorlati képzés minőségének javítása is kiemelt feladat, a tanulók többségének gyakorlati oktatását gazdálkodó szervezeteknél tervezik.

 

A közlemény szerint a szakképző iskolák átvételét, a szakképzési centrumok megalakulását követően azonnal elkezdődtek a felmérések, hogy minél előbb megvalósulhassanak a szükséges felújítások, fejlesztések és eszközbeszerzések. Idén az intézmények korszerűsítésére, a további felújításokra és fejlesztésekre több mint 9 milliárd forintot fordít a minisztérium – tették hozzá.

 

A 2016/2017-es tanévre vonatkozóan a beiskolázási időszak kezdetéhez igazodva, tavaly október elején nyilvánosságra hozták a megszerezhető szakképesítések számát és a beiskolázási keretszámokat is, ennek alapján az iskolák és a tanulók is “megfelelő információk birtokában” kezdhették el a tervezést a következő tanévre.

 

Januárban megjelent az érettségi vizsgaszabályzat kiadásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely tartalmazza a jövőre bevezetendő ágazati szakmai érettségi vizsgák általános követelményeit – jelezte a minisztérium.

 

Írta: MTI

 

A szakképző helyek munkáját segíti legújabb folyóiratunk. Legyen Ön is előfizetőnk!

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva