Ismertető az MKIK által kiadott szakmai tájékoztató kiadványról

Gyakorlati segédanyag a szakképzésben részt vevő feleknek

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évek óta megjelenteti a gyakorlati képzésben részt vevőket segítő szakmai kiadványát, amely 2014-től „Gyakorlati képzés – tanulószerződéssel és együttműködési megállapodással – a munka világában” címmel készült el.

 

A kamara célja, hogy az évente aktualizált szakmai kiadvány minden, a szakképzésben érintett fél számára hasznos, jól alkalmazható, a gyakorlatot megkönnyítő segédanyaggá váljon. A gyakorlati képzéssel kapcsolatos feladatellátást segítő anyag formája, felépítése többször is változott annak érdekében, hogy minden részletre kitérő, ugyanakkor felhasználóbarát tájékoztató kerüljön az olvasó kezébe.

 

A 2015 nyarán megjelent aktualizálás a legfrissebb jogszabályi változásokat is feldolgozza:

  • a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény,
  • a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló 2011. évi CLV. törvény, illetve
  • a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényre vonatkozó, 2015. június 12-ével hatályba lépett jogszabály-módosításokat illetően.

A kiadványban kiemelt szerepet kapott az ún. kamarai garanciavállalás intézményének ismertetése, hiszen ez alapjaiban rendezi át a tanulószerződés-kötés lebonyolításának folyamatát és aktív együttműködést kíván meg valamennyi együttműködő féltől. A kiadvány tartalmi felépítését éppen ezért a tanulószerződést kötő felekre (szervezet és tanuló) vonatkozó és a közreműködő intézményeket (szakképző iskola) érintő információk alapján tervezték újjá.

 

  1. Kárpát Kinga, MKIK

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva