A DUIHK Szakképzési Díja, 2017 – Ünnepélyes díjátadó

A Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara immár negyedik alkalommal méltatott kiemelkedő kezdeményezéseket a Szakképzési Díjjal. Március 2-án ünnepélyes keretek között hirdették ki a DUIHK 2017. évi Szakképzési Díjának győzteseit.

fotó-9

 

A DUIHK Szakképzési Díjáról

 

A Szakképzési Díjat a DUIHK 2013-ban alapította. Célja, hogy a versenyen való részvétel, valamint a benyújtott pályázatok népszerűsítése révén emelje a gyakorlatorientált, korszerű ismereteket nyújtó szakképzés társadalmi megbecsülését és szakmai színvonalát Magyarországon.

A díj kiegészíti a Kamara szakképzéssel kapcsolatos aktív, sokoldalú tevékenységét, melynek során támaszkodik nemcsak a mintegy 900 tagvállalat közreműködésére, hanem a németországi kamarai hálózat sok évtizedes tapasztalataira is.

A Szakképzési Díj szakmai támogatói a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége. A díjazottakat hét független, a szakképzés területén tevékenykedő szakemberekből álló szakmai zsűri választja ki.

 

A díj kategóriái

 

  • Motiváció kategóriában azon kezdeményezések kaphatnak díjat, melyek a szakképzés társadalmi elismerésének növelését mozdítják elő, kiemelve e képzési forma hosszú távú előnyeit mind a tanulók, mind a vállalatok, illetve a társadalom szempontjából.
  • Kooperáció kategóriában azon projektek kerülnek megmérettetésre, melyek keretében a szakképzés különböző szereplői példaértékű együttműködést alakítanak ki, javítva ezzel a képzés minőségét és hatékonyságát.
  • Innováció kategóriában azon kezdeményezések és megoldások versenyezhetnek, melyek új módszerekkel, eljárásokkal és eszközökkel gazdagítják a szakképzést, hozzájárulva a képzési eredmények javításához.

 

A végső beadási határidőig, 2016. december 15-ig 36 pályázat érkezett be. Mind a gazdasági élet, mind a képzés szereplői képviseltették magukat:

 

Vállalat, illetve vállalkozó 5 pályázó
Szakiskola 18 pályázó
Kereskedelmi és iparkamara,

egyéb szervezetek

13 pályázó

 

2017 díjazottjai

 

A három díjkategóriában a következő vállalatok és szervezetek vehették át a kitüntetést:

 

Innováció: Audi Hungaria Zrt., Győr: „Válaszok az Ipar 4.0 kihívásaira: új szakmai ráépülések bevezetése a járműiparban”

Motiváció: TSZC Szent Imre Gimnáziuma és Szakgimnáziuma, Esztergom: „Motivációs műhelyek: Arduino innovációs labor és LEGO robotprogramozás műhely kialakítása a Szent Imre iskolában”

Kooperáció: Siemens Zrt., Budapest: „CsapATOM”

 

Különdíjban részesült a budapesti Alkotó Magyarország Nonprofit Kft. „Alkotópedagógia a szakképzésben” pályázata.

A díjátadón Dale A. Martin, a DUIHK elnöke kiemelte, hogy elengedhetetlen a duális szakképzési rendszer további erősítése Magyarországon, annak érdekében, hogy a jövőben is jól képzett és motivált munkatársakat lehessen kinevelni a vállalatok számára.

A DUIHK ebben az évben munkája kiemelt súlypontjaként a szakképzett munkaerő biztosítását határozta meg. Ennek lényeges részét képezi a szakképzés.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kifejtette, hogy a magyarországi szakképzési rendszer modernizációja jelentős mértékben hozzájárult az ország gazdaságának stabil és kiegyensúlyozott növekedéséhez.

A Szakképzési Díj különleges módon testesíti meg azt, hogy napjainkban az együttműködés és az együttes cselekvés új lehetőségeket nyitnak a gazdaság szereplői számára.

Dr. Manfred Peter Emmes, a Németországi Szövetségi Köztársaság budapesti követe beszédében elismerően szólt arról, hogy Magyarországon a szakképzés a legjobb úton tart afelé, hogy visszanyerje megérdemelt rangját.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási és képzési alelnöke laudációjában mindazt a támogatást és tapasztalatot méltatta, melyet Magyarország a duális szakképzési rendszer kialakítása során németországi partnereitől és a DUIHK-től kapott.

 

Francz Magdolna

© Raabe Klett Kft. | Minden jog fenntartva